ИНТЕРВЮТА - ГЛАВНА

02/04/2007: Христо Йовов

Христо Йовов: За българския футбол е чудесно три отбора да се борят за титлата


- Христо, Левски победи Марек с разгромяващ резултат 8:0. Може ли това да ви изиграе лоша шега преди дербито срещу ЦСКА?
- Не, в никакъв случай. Според мен бе по-важно да направим една хубава победа, по възможност голяма, след неприятния резултат в Самоков. Не мисля, че като игра там Левски стоеше зле на терена. Единствено резултатът бе негативен. Този изразителен резултат се оказа добре за Левски, за да ни се върне самочувствието, да разберем, че сме един добър отбор, който диктува модата.

- Какво ще е решаващото за Левски, за да победи във вечното дерби?
- Според мен трябва да изповядваме нашия стил и да се представим на нивото, на което играехме през по-голямата част от миналия сезон и на моменти през този. За съжаление в момента са ни колебливи игрите, но се надявам с оглед на дербито, което предстои, с оглед на заряда, всеки да направи равносметка за себе си. Всеки ще разбере, ако не знае, за какво се играе в този мач.

- Къде да се търси вината от мача на националния отбор срещу Албания?
- След като афишираме амбиции за класиране на Евро 2008, разбира се, че трябва да се търси вина. Според мен малко пресилено се хвърля на определени хора. Мисля, че всички сме еднакво виновни за негативния резултат. От сега нататък ще бъде много трудно да влезем отново в борбата. Виждаме, че отборите в Европа са вече равностойни и във всеки един момент може да се получи изненада, каквато стана в София. Мисля, че имаме още шансове, но не трябва да се правят повече такива издънки.

- През 2001 г. имаше скандал между теб и Стойчо Младенов в националния отбор, който по-късно прерасна и в Литекс. Имаш ли нещо да си връщаш?
- Не. Още след назначаването на въпросния човек казах, че не искам да го коментирам.

- Очакваш ли да се напълни стадиона на дербито?
- Малко ми стана неприятно, като прочетох по медиите, че има проблеми с билетите. За всеки футболист е празник, когато играе пред пълни трибуни. Тези неща колкото по-бързо се уточнят, толкова по-добре за българския футбол. Видяхме през миналата година, че това не беше истинско дерби пред 11 хиляди зрители. През пролетта забелязваме доста голям растеж на публиката. Има повече хора при нас и по други стадиони.

- Ще играе ли Левски освободено, имайки предвид преднината от 3 точки?
- Левски ще играе освободено, тъй като играхме срещу много големи клубове и наложихме нашия начин, нашия стил на игра. Не вярвам нещо да се промени в играта ни. Ние играем за победа, независимо дали срещу ЦСКА или срещу някой друг. Единственото нещо, което може да различи вечното дерби от останалите е публиката. Ние няма да мислим за равенство. Излизаме за победа.

- Унесени в спор между сини и червени, не изпускате ли атаката на Локомотив (Сф), които също се движат плътно зад вас?
- Стефан Грозданов се е доказал на територията на България, минал е през доста клубове. Виждаме, че успя да сформира един добър състав, който спокойно може да се бори за титлата.

- Отново се връщаме към мача България - Албания. Виждаме, че се коментират договорки и между националните отбори, както безспорно се случи след Албания - Румъния. Възможно ли е такова нещо?
- От 3-4 месеца съм се зарекъл да не коментирам тези неща. Отборите в Европа са толкова изравнени вече, че всеки може да победи всеки или да загуби от всеки. Уговорки в този мащаб са изключени.

- Не смяташ ли, че Левски загуби от стрелковата си мощ с продажбата на Георги Иванов - Гонзо?
- Няма смисъл да коментирам качествата на Георги Иванов като футболист, той е доказан. Той сам е преценил да напусне Левски и ние трябва да се съобразяваме с това нещо. Много от мачовете са решени с негови голове. Но Левски играе добре, вкарва доста голове. Не може да се коментира липсата им в нашия отбор, тъй като няма такава. Разбира се, като се получи такъв резултат както срещу Рилски Спортист, веднага се сещаме какво сме изгубили. Гонзо го няма и трябва да се оправяме без него. Мисля, че се справяме.

- Смяташ ли, че при едно равенство в дербито всичко остава нерешено до края на сезона?
- Не съм предразположен към лесна или трудна програма. Всеки има да изиграе 15 мача срещу 15 съперника. Дали ще играеш срещу силните в началото или в края няма никакво значение. Дори и да победим в този мач, борбата за титлата продължава. Това само може да радва всички привърженици на футбола. Чудесно е, че в момента има 3 отбора, които се борят за титлата. Това говори, че футболните качества в България растат. За мен трябва да се обръща внимание на тези неща, а не на договорените мачове, които се обсъждат постоянно. Даже миналата година чух, че може да има уговорка между Левски и ЦСКА. Това трезво мислещ човек не може да си го представи.

- Възможно ли е Левски да подцени Пирин Благоевград за Купата на България, която се възобновява на 11 април?
- Не. За подценяване не може да се говори. Не би било редно Левски да отпадне, но всичко се случва. Затова и футболът е интересен.

- Полезно ли е за българския футбол да идват чужди съдии?
- Не смятам, че българските рефери са по-слаби от чуждестранните. И ние футболистите имаме вина за това недоверие към съдиите. Прави впечатление, че когато свири чуждестранен съдия, играчите се държат много по-европейски. Българските трябва да бъдат по-безскрупулни и да не позволяват на футболистите да контактуват с тях. Тогава българското съдийство ще бъде на по-високо ниво.